Ai peste 18 ani ?

Intrand pe acest site esti de acord cu Politica de Confidentialitate
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Lectus arcu bibendum at varius. Ut porttitor leo a diam. Penatibus et magnis dis. Ut enim ad minim veniam.
DA NU

Vin la Cultură și Vinoteca Românească

         Vin la Cultură este cel mai important eveniment dedicat vinului din regiunea Moldovei. Anul acesta s-a înregistrat ediția cu numărul 5, iar Vinoteca Românească a fost onorată să se numere printre expozanți.

         Evenimentul a avut loc la Iași și a fost unul complex. Nu s-a rezumat doar la degustatul de băuturi, ci a îmbinat frumos gastronomia cu educația și socializarea. Au fost 3 zile pline de Masterclass-uri despre asocierea vinurilor, despre brânzeturi, vinuri internaționale, carne de mangalița și chiar ulei de măsline. Au fost prezente companii cu renume și brand-uri premium. Totul a fost despre calitate, rafinament și bun gust. Acest eveniment este un mare indicator că românii au gusturi tot mai sofisticate, că apreciază calitatea și produsele de top. Interesul și nivelul de cunoștiințe despre vin în rândul vizitatorilor a fost unul ridicat, poate chiar cel mai mare dintre toate expo-urile la care am participat.

Când a fost Vin la Cultură?

Vin la Cultură a început vineri, 26 mai 2023 și a ținut 3 zile. Au fost peste 30 de expozanți de vinuri atât românești cât și internaționale. Peste 2000 de vizitatori au trecut pragul expoziției în cele 3 zile. Impresionant, nu?

Iașiul a fost un furnicar, toată lumea fremăta, toți se duceau și se întorceau. Toate hotelurile erau complet rezervate, terasele pline. Abia puteai găsi o masă liberă la un restaurant pentru a putea gusta din bucatele moldovenești renumite. Au venit oameni din toate colțurile tării și am avut plăcerea să discutăm cu majoritatea celor care au ajuns la standul nostru.

Vin la cultură din perspectiva Vinotecii

Weekend-ul ce tocmai s-a încheiat a fost pentru noi unul plin de bucurie. Am avut plăcerea să auzim și să povestim povești minunate despre vin, la un pahar de vin (sau divin).

Dacă ne-am văzut acolo, vreau să-ți mulțumesc!

Dacă nu ai fost, lasă-mă să-ți povestesc pe scurt cum a fost:

Pe lângă imaginea premium, de înaltă calitatea pe care am încercat să ți-o transmit în rândurile precedente, admosfera a fost una caldă. Oameni frumoși, prietenoși, interesați și mari cunoscători de vinuri.

Foarte interesant a fost că cei care degustau își puteau vota băutura favorită. Ce crezi, băuturile Vinotecii au fost în vârful clasamentului în toate cele 3 zile.

 

Topul celor mai iubite băuturi

Hai să-ți arăt care au fost primele 5 băuturi cele mai apreciate de la Vinotecă (pe baza voturilor participanților)

 

Locul I – Dacia Cotnari Gold 1984 

Dacia Cotnari Gold 1984 lot 1177Această licoare, pentru ca așa au tot numit-o cei care au degustat-o, i-a lăsat pe toti cu gura căscată. Un vin cu o culoare aurie deosebită, dar și cu medalii de aur câștigate la numeroase concursuri.

Dacia Cotnari Gold 1984 a fost premiat cu Medalia de Aur la Concursul Național de Vinuri BACHUS 2022.

Acest vin este un sortiment tradițional, dulce, supranumit și Vin Voivodal, care se realizează din amestecul tehnologic al soiurilor Grasă de Cotnari 35% , Fetească 35% , Frâncușă 20% și Tămâioasă românească 10%. Din acest amestec fericit se obține un vin unde ansamblul câștigă, ridicând foarte mult valoarea fiecărui partener.

Grasa îi dă vinului dulceața, Feteasca vine cu finețea, Frâncușa cu aciditatea, iar Tămâioasa cu parfumul și aroma.

Acest vin are o culoare ca de chihlimbar, te trimite cu gândul la migdale prăjite și zahăr, apoi pere coapte și pâine prăjită, pe final puțină coajă de portocală, lemn dulce și marmeladă de lămâie.

 

Dacia cotnari Gold 1984 vin alb dulce

Locul II – Divinul Akademos XO 25 de ani de la Ialoveni

Divin Akademos xo 25 de ani medalii aur coverA fost amuzant că aproape era să rămânem fără mostre pentru public. Deși am avut multe sticle de Akademos la noi, 90% dintre cei care au fost la expo, au vrut să-l guste. A fost cu adevărat măgulitor pentru noi să vedem cum stăteau la rând câte 8-9 să ajungă în față la divin.

Divin Akademos a obținut numeroase medalii la concursuri prestigioase din domeniu:

🥇Medalia de aur – DB&SB BRANDY 2021, Marea Britanie

🥇Medalia de aur – IWSC BRANDY 2021, Marea Britanie

🥇Medalia de aur – Mediterranian International Wine & Spirit Challenge 2021, Israel

🥇Medalia de aur – Eurasia Wine & Spirits Competition 2020, Chișinău

🏆 Trofeul NOTORIUM 2021 locul I – NOTORIUM TRADEMARK AWARDS 2021, Moldova

🏆 Trofeul NOTORIUM 2022 – NOTORIUM TRADEMARK AWARDS 2022, Moldova

 

Locul III – Ialoveni Tare Solera 1990  

Ialoveni Desert Rezerva 1990

Ialoveni Desert Rezerva 1990

Este un vin pelicular (tehnologia Jerez), unic, dulce. A impresionat prin culoare, parfum, tărie, dar și cu notele dulci.

Locul IV – Ialoveni Sec Solera 1994 

Solera 1994 vin alb sec licoros

Solera 1994 vin alb sec licoros

Este un vin special, pelicular, fortificat, bine consolidat și puțin picant.Cupajul este realizat după o rețetă bine păstrată. Are o aromă plăcută cu o savoare de flori.

Locul V – Fetească Neagră 2009, sec  

Feteasca Neagra 2009 Vin rosu sec lot 145Este un vin corpolent, cu o culoare puternică. Este chiar un vin pentru cunoscătorii și iubitorii de roșu. Pentru noi este o mare victorie să se claseze în top 5 un vin roșu. Noi românii suntem cunoscuți pentru afinitatea pentru vinurile albe.

 

Mulțumiri

Sper din suflet că am reușit să te ajut să-ți faci o idee despre amploarea și calitatea acestui eveniment. Suntem tare mândri că am putut participa și că băuturile noastre au fost foarte apreciate. Chiar și ProTV a făcut un reportaj despre Vin la Cultură, îl poți vedea aici

Îți mulțumesc dacă ai participat anul acesta, dar și dacă întenționezi să ne vizitezi standul anul umător, la ediția cu numărul 6.

Vinoteca Romaneasca Urmareste-ne pe Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Made with love by Cameleon Advertising

Vrei o sticlă de vin cadou?

Abonează-te la newsletter!

*valabil pentru o comandă de minim 75 lei!

Please wait...

Mulțumim!

Ți-am trimis un voucher pe mail, verifică și în spam.

Un strop de bine!

lei