Coniac sau brandy?
Fie că ești un împătimit al spirtoaselor sau un amator curios de lumea băuturilor tari, cu siguranță te-ai întâlnit cu denumirea de brandy sau coniac. Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre cele două?
Trebuie să fac o mică paranteză. În DEX în dreptul cuvântului coniac găsim următoarea definiție: Băutură alcoolică tare, obținută prin distilarea anumitor sorturi de vin și păstrarea produsului în butoaie de stejar.
Așadar, coniac este pur și simplu traducerea denumirii franțuzești cognac. Evident că un producător din afară regiunii Cognac (Franța) nu va putea să scrie pe eticheta distilatului său cuvântul cognac sau coniac. Cum nu se pot folosi nici denumirile champagne ori marsala.
Citește mai departe și vei afla și alte curiozități despre distilatele din vin!
Ce este brandy?
Brandy definește o categorie de băuturi alcoolice distilate, produse din suc de fructe fermentat. Este cunoscut faptul că provine, în mare parte, din struguri. Dar cireșele, merele, perele și chiar amestecul de fructe reprezintă o altă sursă pentru producerea a acestei licori.
Cum se produce brandy?
După cum spuneam, brandy nu este o băutură anume, ci cuprinde o categorie generală de spirtoase. Prin urmare, nu există o procedură specială de preparare.
Toate încep odată cu procesul de fermentare a fructelor, urmând distilarea și timpul de maturare.
Un brandy de calitate se produce mereu în cantități mici, folosindu-se fructe de cea mai înaltă calitate. Este distilat de două ori și maturat în butoaie de stejar, cel puțin 2 ani înainte de îmbuteliere. Timpul de maturare este foarte important, dând valoare băuturii. Astfel, pe eticheta unui brandy de calitate, vei vedea scrisă perioada de maturare.
În privința celui de larg consum, fructele folosite nu primesc o atenție atât de sporită. Distilarea are loc o singură dată, iar procesul de maturare nu este unul prea îndelungat.
Care sunt tipurile de brandy?
În lume există o varietate largă de brandy, fiecare făcute după rețete diferite, pentru gusturi diferite.
Spre exemplu, printre cele mai cunoscute se numără: Armagnac – despre care se poate spune că este o băutură cu note mai robuste, datorită procesului de distilare.
Calvados, care este o băutură cu note de caramel și stejar date de merele din care este produsă și procesului de maturare. Applejack, foarte asemănător cu Calvados, dar cu note mai dure și multe altele.
Ce este coniacul?
Când vine vorba despre coniac, lucrurile stau puțin diferit. Acesta este de fapt, un anumit tip de brandy. Cognacul este scos în evidență prin modul specific de preparare. Este obținut doar din struguri albi, care cresc într-o regiune din Franța, numită Cognac, de unde vine și denumirea băuturii. O zonă cu climă și sol special.
Este o bautură nobilă, care în 1738 a fost marcată cu sigiliul familiei regale franceze. Lucru ce a dus la creșterea consumului la nivel mondial.
Cum se produce coniacul?
Procesul de obținere a coniacului este unul mai pretențios ce necesită o atenție mai mare.
Un prim pas este fermentarea strugurilor. Cel mai apreciat și folosit soi este Ugni Blanc cunoscut în Italia și sub denumire de Trebbiano. După finalizarea fermentării, vinul este distilat de două ori, proces ce are loc într-o perioadă specială: 1 octombrie – 31 martie.
Pasul următor este maturarea care durează cel puțin 2 ani. Pentru început, sunt folosite butoaie franțuzești, noi, de stejar, urmând mai apoi mutarea alcoolului în butoaie vechi. Motivul acestei proceduri este ca băutura să extragă mai multă savoare din esența lemnului.
Ai crede că la finalul maturării obținem mult așteptatul coniac? Ei bine, procesul nu se oprește aici.
Băutura obținută este amestecată de un specialist împreună cu alte alcooluri maturate. Rezultatul intră într-un nou proces de maturare, la finalul căruia este îmbuteliat și primește eticheta de „cognac”.
În ceea ce privește vechimea, cifra de pe etichetă face referire la cel mai tânăr component al amestecului.
Care sunt tipurile de coniac?
Sigur ai observat pe etichetele sticlelor de coniac literele VS, VSOP și XO, dar știi ce semnifică?
Acestea reprezintă categoriile de vârstă în care se clasifică băutura.
– VS (Very Special ) – băutura a fost maturată pe o perioada minimă, de 2 ani
– VSOP (Very Superior Old Pale) – cea mai tânără băutură din component a petrecut cel puțin 4 ani la maturat
– XO – cea mai tânără băutură din component a petrecut cel puțin 6 ani la maturat.
Printre cei mai renumiți producători de coniac din lumea se numără Martell, Hennessy și Courvoisier. Iar pe teritoriul României, primele nume la care ne gândim când auzim ”coniac” sunt Miorița, Vinars Jidvei sau Brâncoveanu.
Dar undeva în estul Europei au mai apărut și alte denumiri. Cum ar fi divin sau vinars.
Ce este divinul? Ce este vinarsul?
După ce au apărut Denumirile de Origine Controlată, producătorii de distilate au fost nevoiți să schimbe denumirea produselor lor. Așa s-a trecut, de exemplu, la denumirea autohtonă de Vinars.
Oricum, ce e bine de știut e că și divinul și vinarsul sunt făcute după aceași reteță precum coniacul.
Bun, să le luăm pe rand. Termenul vinars provine din limba germană (ger.: Branntwein) și este format din vin + ars. Iar în nordul Ardealului și Maramureș mai există și termenul jinars.
Denumirea de divin are o poveste interesantă. În 1900 un aristocrat rus a prezentat la Expoziția Universală de la Paris un distilat produs în zona Moldovei. A câștigat locul I și dreptul de a folosi denumirea de cognac pentru distilatele sale.
Evident că după semnarea convenției de introducere a DOC, Moldova a pierdut acest drept. Inițial s-a folosit cuvântul distvin, format din abrevierea cuvântului distilat și vin. Dar nu a „prins la public”.
Mai târziu Emil Rusu, mare oenolog de peste Prut, a propus denumirea de divin. Pe lângă transformarea lui din vin în divin, cu toții știm de înseamnă cuvântul divin.
Divinul produs în Republica Moldova se bucură de apreciere în peste 40 de țări și a adunat numeroase distincții și medalii de-a lungul timpului.
Coniac sau brandy? Divin sau vinars…
În speranța că acum știi să faci diferența între coniac sau brandy și mai ales apreciezi un divin bun, îți spun că avem 4 divinuri din Republica Moldova numai bune pentru o degustare alături de prieteni dragi.
Folosește codul DIVIN la o comandă mai mare de 300 lei și primești 7% reducere!