Ai peste 18 ani ?

Intrand pe acest site esti de acord cu Politica de Confidentialitate
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Lectus arcu bibendum at varius. Ut porttitor leo a diam. Penatibus et magnis dis. Ut enim ad minim veniam.
DA NU
Povestea soiului Grasa de Cotnari

Povestea soiului Grasă de Cotnari

Te-ai întrebat vreodată care e cel mai renumit soi de vin din România? Ei bine, marele oenolog Ion Pușcă a spus că Grasa de Cotnari este probabil soiul autohton cel mai popular. Citește în continuare dacă vrei să afli povestea soiului Grasă de Cotnari!

De unde provine Grasa de Cotnari

Până nu demult s-a crezut că soiul a fost adus din Transilvania de Ștefan cel Mare. Doar că se pare că nu este chiar așa. După îndelungi cercetări a reieșit că acest soi a fost prezent pe meleagurile noastre încă de pe vremea dacilor. Soiul Grasa a fost descoperit pentru prima dată la podgoria Alba Iulia, zonă în care și acum se mai găsește.

Specialiștii afirmă că soiul ce a făcut Cotnariul faimos este frate cu soiul maghiar din care se obțin renumitele vinuri de Tokay, Kövérszőlő. De fapt unii merg până a spune că vinurile Tokay și Grasa de Cotnari sunt de fapt obținute din același soi.

Cine a adus soiul la Cotnari

Mihai Sadoveanu laudă și binecuvântează pe Marele Voievod și Sfânt Ștefan cel Mare că adus soiul în Moldova. Doar că recent s-a descoperit faptul că Alexandru cel Bun ar fi poruncit plantarea soiului la Cotnari. Trebuie să înțelegi că datele nu prea au cum să fie precise. Trebuie admirat faptul că între două năvăliri ale turcilor a mai fost timp și de înființarea unei podgorii.

Până la urmă, important este că soiul a ajuns la noi și că a fost lăudat de-a lungul timpului. Vinul de Cotnari a fost etichetat de Dimitrie Cantemir ca fiind cel mai bun vin din Europa.

Câteva date tehnice

Soiul este autofertil. Boabele sunt neuniforme și au pielița galben-verzuie. Grasa de Cotnari oferă în general o producție de 7-8 tone la hectar. Soiul este unul destul de sensibil, mai ales la secetă și mană. Aclimatizat fiind, a dezvoltat o rezistență moderată la ger.

Grasa de Cotnari se recoltează târziu, spre sfârșitul lunii octombrie. Motivul? Pentru a se instala botrizarea, adică strugurii să fie atacați de un mucegai nobil.

Vinurile sunt, de regulă, dulci, licoroase, cu aromă de miere, stafide, capșune și nuci.

Acum că știi povestea soiului Grasă de Cotnari…

Povestea soiului Grasa de Cotnari se întinde pe multe veacuri și vinul a bucurat pe multă lume. Vrei să încerci și tu o Grasă de Cotnari? Folosește codul COTNARI la următoarea comandă și primești o reducere de 14% la orice Grasă de Cotnari de pe site-ul nostru.

 

Vinoteca Romaneasca Urmareste-ne pe Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Made with love by Cameleon Advertising

Vrei o sticlă de vin cadou?

Abonează-te la newsletter!

*valabil pentru o comandă de minim 75 lei!

Please wait...

Mulțumim!

Ți-am trimis un voucher pe mail, verifică și în spam.

Un strop de bine!

lei