Vinul rosé
Vara și-a intrat în drepturi și ce poate mai relaxant decât un vin bine răcit. De vreo câțiva ani, vinul rosé a devenit foarte popular.
Ce este vinul rose?
Cu siguranță te-ai întrebat cum se face roze-ul. Întâi trebuie să menționez că specialiștii din lumea vinului cred că vinurile roșii din perioada antică erau mai degrabă roze decât roșii. Argumentul principal fiind faptul că în acele vremuri nu existau tehnicile de presare și macerare a strugurilor. Acum să vedem cum se obține vinul rose. Să știi că sunt 5 metode.
Cea mai întâlnită metodă este cea a macerării. Soiurile roșii de struguri sunt zdrobiți și lăsați la macerat. Apoi pentru a nu se închide culoarea vinului, cojile sunt extrase mult mai repede decât în cazul vinurilor roșii. După aceea se continuă procesul de vinificație.
Saigneé
Metoda sângerării sau Saigneé se bazează pe îndepărtarea unei părți din must. Sângerarea (îndepărtarea) unei părți din must se face pentru a concentra mai mulți fenoli, culoare și aromă.
Este o metodă veche franceză. Mulți specialiști nu consideră vinul obținut prin sângerarea ca fiind un roze adevărat. Motivul? Pentru că sângerarea este o metodă prin care vinificatorii pot obține un produs secundar din vin. Cert este că vinurile saigneé au câștigat de-a lungul timpului numeroase premii.
Metoda Gris sau vinificarea în alb
Vinurile gris sunt obținute prin presarea rapidă a strugurilor și omiterea procesului de macerare. Sucul rezultat din presare nu este de culoarea gri, așa cum am putea crede, ci de un roz palid.
Această metodă este populară în regiunea Lorraine din Franța. Unul dintre cele mai renumite vinuri gris este Pinot Gris.
Decolorarea
O altă modalitate de a produce vin rose este folosirea cărbunelui adsorbant (cum ar fi cărbunele activ) pentru a decolora vinul roșu. Cărbunele pur obținut prin distilarea uscată a compușilor de carbon are o suprafață mai mare raportul de greutate. Astfel poate absorbi compuși colorați, precum și alte substanțe fenolice și coloizi din vin. Deși poate fi folosit pentru decolorarea vinului, de obicei îndepărtează din vin mai mult decât culoarea, ceea ce face ca această metodă să fie folosită rar.
Metoda amestecului
Această metodă este foarte lesne de înțeles. Oenologii adaugă puțin vin roșu într-un vin alb pentru a-i schimba culoarea în rosé. Cu toate că este necesară o cantitate foarte mică de vin roșu (în jur de 5 procente), această metodă nu este populară printre producători.
Vinurile rosé în mod natural
Busuioaca de Bohotin este un vin rosé în mod natural. Culoarea și compunerea strugurilor din acest soi fac ca vinul să fie un rosé autentic.
Busuioaca este un vin licoros cu o corpolență specială. Are un parfum inconfundabil, amestec de trandafir și busuioc ce îi dau o notă aparte. Aroma sa este unică, aducând a caprifoi și a piersici coapte, suculente, cu o armonie între zahăr, alcool și aciditate. Gustul dulce are câteodată o aromă sensibil amăruie de migdale.
Indiferent cum este obținut vinul rosé este foarte bun când este bine răcit. Pentru că vrem să te poți răsfăța pe îndelete ți-am pregătit cadou o sticlă de Busuioacă de Bohotin din 2009 la fiecare 2 sticle comandate.