CUM ASOCIEZI UN VIN VECHI?
Vinul este o licoare ce evoluează continuu. Una dintre caracteristicile vinurilor vechi este maturitatea gustului. Multă lume se teme de a încerca un vin de vinotecă. Așadar hai că aflăm cum asociezi un vin vechi pentru a scăpa de această frică, spun eu, nefondată.
Ce sunt vinurile vechi?
Vinurile vechi sunt cu adevărat speciale. Nu toate vinurile au potențial de învechire. Un vin se păstrează pentru învechire numai după o analiză temeinică efectuată de oenologi și somelieri.
După ce trece testul specialiștilor, vinul de vinotecă trebuie să treacă și testul timpului. Sunt o mulțime de factori care pot influența evoluția vinurilor, de la modul de depozitare până la calitatea dopurilor. Ei bine, dacă și acești pași au fact făcuți corect vom avea parte de ceva cu adevărat unic. Un vin de vechi nu poate fi replicat și nici înlocuit.
Apropo de înlocuit, trebuie să fii atent când cumperi un vin vechi.
Cum recunoaștem un vin de vinotecă?
Primul și poate cel mai important indiciu este sticla în care se prezintă distinsa licoare. Trebuie să analizezi temeinic sticla unui vin vechi. Ar fi bine să te documentezi puțin asupra standardelor din industria sticlăriei înainte de a cumpara un vin scump. Cinci minute de căutat pe net îți vor reduce considerabil șansele să iei țeapă.
Tot pe sticlă vom regăsi diferite inscripționări. Dacă aceste inscripționări sunt executate perfect, atunci trebuie să ne punem mari semne de întrebare. Spre exemplu tehnologia din anii ‘60 nu permitea turnarea însemnelor de pe sticlă cu mare precizie.
Vinul și carnea
Ei bine, vinului îi stă bine lângă orice fel de carne. Ce trebuie să știi este regula de aur: vinul roșu se asociază cu carnea roșie (vită, porc, miel, etc.), iar vinurile albe cu pui, pește, fructe de mare.
Un alt sfat este asocierea vinurilor autohtone cu mâncarea tradițională. Poți pune liniștit o Fetească Neagră lângă o tocăniță sau o Fetească Albă alături de o varză cu afumătură.
Asocierea soiurilor cu renume
Cabernetul Sauvignon se poate asocia și cu pizza, paste cu sos roșu, lasagna sau preparate din miel ori vânat.
Merlot-ul este bun prieten cu preparatele internaționale. Nu vei da greș dacă îl asociezi precum Cabernetul Sauvignon.
Carnea de vită și Shirazul sunt foarte buni prieteni, iar Zinfandelul merge bine cu preparatele din curcan.
Chardonnay-ul înnobilează preparatele din pește, mai ales dacă peștele este afumat.
Deserturile și vinul
Trebuie să ai în vedere că doar vinurile dulci pot fi asociate cu desertul. Vinurile dulci roșii merg bine alături de preparate cu ciocolată neagră sau cafea, de exemplu tiramisu.
Vinurile dulci albe sunt potrivite pentru aproape orice desert cu excepția celor menționate mai sus.
Acum știi cum să asociezi un vin vechi. De asemenea doresc să-ți ofer un motiv în plus să încerci un vin de vinotecă, folosește codul ASOCIERE la următoarea ta comandă și vei primi 12% reducere.