Ai peste 18 ani ?

Intrand pe acest site esti de acord cu Politica de Confidentialitate
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Lectus arcu bibendum at varius. Ut porttitor leo a diam. Penatibus et magnis dis. Ut enim ad minim veniam.
DA NU

Cum citim eticheta unei sticle de vin ?

O etichetă asociată unei sticle de vin, fie ea mare, mică, elegantă sau colorată oferă o multitudine de informații. Majoritatea datelor fiind impuse de legea țării unde este produs. Pe eticheta unei sticle de vin mai găsim înformații asigurate de către producător pentru o mai bună informare a consumatorului.

“Trebuie sa te împrieteneşti cu vinul şi să-l alegi pe acela care merita să-i spui dumneavoastră! – Fănuș Neagu”

Uneori poate fi dificil pentru un neinițiat să înțeleagă toate informațiile de pe eticheta unei sticle de vin. Așa că, ne-am propunus să vă oferim un mic ajutor. Haideți să descoperim impreună aromele potrivite fiecăror papile gustative fie ele de mic degustător ori demne de un cunoscător.

 

Ce înseamnă DOC – CMD?

Cel mai important element, mai ales în Europa, privește originea geografică a vinului. Denumirea țării, a regiunii sau a podgoriei se poate regăsi pe etichetă aceasta fiind o garanție a provenienței. În România acest lucru se numește Denumire de Origine Controlată și se prescurtează DOC, în Franța găsim acronimul AOC pe sticle, adică “Appellation d’Origine Contrôlée”, iar dacă vom dori un vin italian vom găsi pe etichete tot DOC, ca în limba română doar că vine de la “Denominazione di Origine Controllata”.

 

La noi în țară, alături de acronimul DOC vom regăsi și stadiul de maturare a strugurilor și de caracteristicile lor calitative la cules, reprezentate prin “CMD” când este vorba despre un vin obținut din struguri recoltați la maturitate deplină, prescurtarea “CT” se referă la recoltarea târzie a strugurilor din care s-a abținut prețioasa licoare, iar “CIB” se folosește atunci când strugurii sunt înnobilați.

struguri rosii

 

Importanța originii și a soiului

Înțelegerea denumirilor și cunoașterea sortimentelor ajută la alegerea vinului potrivit gustului nostru. Putem distinge două tipuri de etichete și anume cele pe care se precizează regiunea de unde provine vinul și cele pe care se specifică soiul. Ambele tipuri au și informații comune cum ar fi concentrația alcoolică sau cantitatea de vin conținută în sticlă. Utilizarea soiului strugurilor ca element principal se găsește, de regulă, în țările cu tradiție viticolă recentă cum este Australia, SUA sau Africa de Sud. Aroma vinului va fi diferită în funcție de regiunea de proveniență și producător, dar soiul oferă o informație prețioasă despre caracteristicile individuale ale vinului. Ai putea crede că originea nu este relevantă. Ei bine, de fapt există multe regiuni care au reușit să-și construiască o reputație deosebită pentru calitate.

eticheta sticla vin

Producătorii și-au format un cod pentru a stabili calitatea vinului. Însă indiferent de cum sunt structurate informațiile pe o etichetă, să nu uităm că acestea vin întotdeauna în ajutorul consumatorului. Iar deslușirea acestora nu trebuie să ne pună în dificultate atunci când suntem în căutarea sticlei de vin potrivite.

Post a Comment
Vinoteca Romaneasca Urmareste-ne pe Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Made with love by Cameleon Advertising

Vrei o sticlă de vin cadou?

Abonează-te la newsletter!

*valabil pentru o comandă de minim 75 lei!

Please wait...

Mulțumim!

Ți-am trimis un voucher pe mail, verifică și în spam.

Un strop de bine!

lei